Tyrigrava tildeles én million kroner

Styremedlem i Kulturminnefondet Kjetil Reinskou overrekker tildelingsbrev til Generalsekretær i KNA og styreleder i Tyrigrava AS, Børre Skiaker.

Det ble i dag offentliggjort Tyrigrava AS tildeles hele én million kroner fra Kulturminnefondet. Den offisielle overrekkelsen av midlene ble gjort utenfor den ærverdige veikroen i formiddag. 

– Dette er virkelig en gledens dag for alle som bryr seg om Tyrigrava og for KNA og NVK som eiere av Tyrigrava AS. Midlene vi er tildelt kommer godt med når vi skal sette i gang med oppussingen. I tillegg betyr annerkjennelsen og støtten fra Kulturminnefondet svært mye for både bil- og motorsykkelfolket, sier en strålende fornøyd styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

Også styremedlem i Kulturminnefondet, Kjetil Reinskou, delte Skiakers entusiasme da han overrakte tildelingsbrevet. – Det er et privilegie å kunne være med å støtte et slikt prosjekt. Tyrigrava vil i fremtiden komme til å bli en attraksjon, det er det ingen tvil om. 

Tilstede under tildelingen (fra venstre) Direktør i Kulturminnefondet Simen Bjørgen, Fylkesdirektør for kultur og kulturminnevern i Akerhus Fylkeskommune Christian Hintze Holm, Formann i Norsk Veteranvognklubb Ola Kleiven, Styremedlem i Kulturminnefondet Kjetil Reinskou, President i KNA Finn Eirik Eilertsen, Generalsekretær i KNA og styreleder i Tyrigrava AS Børre Skiaker.

«Tyrigrava er et viktig kulturminne som vitner om bilismens tidlige historie i Norge og ligger i Oppegård kommune. Bygningen fremstår i dag som sliten, med flere spor etter tidens tann. Kulturminnefondets styre har fattet vedtak om tilsagn på kroner 1.000.000 til tilbakeføring av fasaden, slik at bygningen kan få igjen sitt opprinnelige uttrykk.

Fra slutten av 1800-tallet var Tyrigrava skysstasjon. Tidlig på 1900-tallet brant stedet ned. Dagens bygning i funkisstil ble reist i 1932. Eiendommen hadde den første bensinpumpen langs Riksvei 1 og Norges første døgnåpne kafé.

Nå har Tyrigrava AS ønske om å tilbakeføre fasaden slik at Tyrigrava kan gjenreises som et funksjonalistisk landemerke.

– Det er prisverdig at Tyrigrava AS ønsker å tilbakeføre fasaden til sin kjente funkisstil og fortsette å holde kulturminnet tilgjengelig for allmennheten gjennom å videreføre og utvikle bruken. Tyrigrava er et godt eksempel på vern gjennom bruk, sier styreleder i Kulturminnefondet Tine Sundtoft.  

Byggetillatelse 

Nylig fikk også Tyrigrava AS byggetillatelse for utvendig restaurering og planene er klare.

– Bygget vil bli tilbakeført til sin opprinnelige funkisstil, på samme måte som Ingierstrand Bad og Ekebergrestauranten ble restaurert med stor suksess. Det handler om å ivareta kulturhistorie, samtidig som stedet skal fylles med liv og aktivitet, Børre Skiaker.

Arbeidet med den utvendige oppussingen starter til våren, deretter vil arbeidet med den innvendige oppussingen starte. Se mer om dette og tegninger av hvordan bygget vil se ut i fremtiden, i artikkel på tyrigrava.no her.

Historisk

Det er stor aktivitet på Tyrigrava fra vår til høst med MC-treff på onsdager og biltreff på tirsdager. I tillegg til en rekke andre arrangement. I helgen som var ble det blant annet avduket et nytt historisk skilt på stedet, i forbindelse med historien knyttet til Tyrigrava og Gamle Mossevei.

Til stede på markeringen var Jan-Odd Jakobsen som er initiativtakeren til skiltprosjektet, fra arrangementskomiteen, Egil Wenger fra Oppegård Historielag, Thomas Sjøvold (Høyre) som er ordfører i Oppegård kommune, styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA Børre Skiaker og Christian Hintze Holm Fylkesdirektør for kultur og kulturminnevern i Akershus Fylkeskommune.

– Vi setter stor pris på alle som engasjerer seg i Tyrigrava og gleder oss til å kunne gi stedet et løft, slik at vi alle kan fortsette å benytte oss av plassen i mange å fremover i hyggelige omgivelser, sier Skiaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *