Slik ser nye Tyrigrava ut på innsiden

Nye Tyrigrava: På avstand ser det bra ut – nå også innvendig.

Alle som ferdes langs Gamle Mossevei har for lengst fått med seg den utvendige forvandlingen av Tyrigrava. Etter mange måneders iherdig innsats nærmer byggets innside seg ferdigstillelse, og både KNA og NVK – Norsk Veteranvogn Klubb – har flyttet inn. Nå gjenstår bare kjøkken til uteserveringen med tilhørende terrasse i bakkeplan.

Når man har gjort unna de mange hyggelige svingene på Gamle Mossevei – som for øvrig er like sjarmerende enten man kommer fra Oslo eller Tusenfryd – og kjører inn på Tyrigravas store parkeringsplass, dras øyet umiddelbart mot den grønne glassdøren med den himmelblå rammen. Dette er hovedinngangen til KNA, NVK og motorfolkets nye storstue. Om få måneder vil den om kransens av en stor utendørsmarkterrasse med sitteplasser til 80 personer og uteservering. Men nok om det.

NVK lokalene i 1.etasje, enn så lenge møblert med lånte møbler fra peisestuen over gangen.

Går man inn døren står den samme trappen hvor den alltid gjorde, og de stenlagte veggene er som de alltid var. Og går man inn døren til venstre, hvor mange husker at Pony Parts i sin tid holdt til, finner man nå klubblokalene til NVK. Her har de gjenskapt de veletablerte lokalene på Frysja, og straks pandemien er over vil rommene bli flittig bruk, både av NVK og andre bilklubber som ønsker å leie seg inn.

På Tyrigrava sitter bilhistorien på i og på veggene. Her fra lokalene til NVK – Norsk Veteranvognklubb – i Tyrigravas førsteetasje.

Tar man til høyre når man kommer inn hovedinngangen finner man den gamle peisetusen med den malte peisen. Her kommer det nye møbler, og rommet vil bli det av serveringskonseptet som skal på bena før treffdagene i 2022 tar til. Om det regner en sommerdag blir det mulig å ta en kaffe eller en matbit i peisestuen.

Velkommen til KNA: Hvor man i tidligere tiår stod i kø for å bestille kjøttkaker og ertestuing nå ryddet plass til resepsjonsdisk.

Holder man derimot stødig kurs mot trappen i enden av gangen, stiger man med raske skritt opp den 90 år gamle spiraltrappen som tar deg opp til 2. etasje, og de nye lokalene til KNA – den opprinnelig Tyrigava-kafeen. Det mørkebrune tregulvet er like gammelt som trappen, og dukket frem som en hyggelig overraskelse da det gamle, slitte gulvbelegget ble fjernet. En sliperunde eller to og flere lakkstrøk senere har det igjen fått tilbake førkrigstidens glans. Bortsett fra dette – og den karakteristiske Ørnulf Bast-veggkunsten ved den nye, plassbyggede KNA-resepsjonen – er det lite annet som er gjenbrukt.

Veggmaleriene i peisestuen er tatt vare på.
Ventehjørne i forlengelse av inngangsområdet – KNA-kontoret.

KNA hesteskoformede styrerom, med utsikt over hele parkeringsplassen, er godt eksempel: Her møter moderne belysning, nye vinduer, vegger og tak det opprinnelige Tyrigrava-gulvet og KNAs ærverdige presidentstol. Som har fått nytt trekk. Og slik forsetter det innover i KNA-lokalene. Glassvegger skiller kontorene. Stilrene møbelvalg står klar til å møte historiske KNA-malerier som i sin tid var del av utsmykningen på KNA-Hotellet i Parkveien 68, når de omsider finner sine plasser på de nye Tyrigrava-veggene. 98 år med Motorliv-produksjon, kart, veibøker og avisutklipp skal fylle en hel vegg på Generalsekretærens kontor.

KNAs styrerom med upåklagelig utsikt over Gjersjøen og Gamle Mossevei.
KNAs President-stol gjør seg godt på KNAs møterom.

Tilbake i trappehuset kan man følge de karakteristiske hvite, lyskulene til 3. etasje, internt omtalt som utleielokalene. For det er dette som bokstavelig talt blir motorfolkets storstue med både privat veranda, mingleområde, separat møterom, anretningskjøkken, toaletter og et større forsamlingslokale som egner seg godt til både møter, kurs, foredrag og alle andre tenkelige anledninger.

Kurs, møter, foredrag – toppetasjen rommer alt.

Disse lokalene skal etter planen bli et opplagt samlingspunkt for bilfolk og motorsykkelfolk i hele Østlandsområdet – enten man er utøver, importør, bilforhandler eller entusiast. Dette er nemlig selve kongstanken bak Tyrigrava – motorfolkets møtested langs gamle Mossevei.

Det minste møterommet i toppetasjen rommer 10 personer.

Frem mot våren skal utleievirksomheten på Tyrigrava gradvis sette i gang i takt med at de aller siste detaljene kommer på plass.  For allerede i februar vil de første utleiekundene ta i bruk NVK-lokalene, og hendelser om leie av de øvrige lokalene kommer stadig. Til tross for foreløpig minimal markedsføring.

Fra mingleområdet utenfor møterommene i Tyrigravas toppetasje.

Nesten på dagen 90 år etter at man innviet KNA-gården i Parkveien får «bilklubben» igjen et tilholdssted som er organisasjonen verdig. Bilfolket og motorfolket får igjen et samlingssted. På Tyrigrava.

Lyst til å leie Tyrigrava? Send e-post til post@kna.no for et godt introduksjonstilbud.

4 kommentarer til «Slik ser nye Tyrigrava ut på innsiden»

  1. Kjempebra hvordan dere har gjort det. Satte mine ben der 1 x høsten 1965. Har blitt mange timer innendørs de. De siste årene dessverre bare blitt på parkeringsplassen.

    Mvh Ivar Hoff

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *