Serveringstilbud på plass fra 4. august

Fra og med tirsdag 4. august vil det igjen bli serving utenfor Tyrigrava på tirsdager og onsdager.

Som tidligere er det Stunt Squad som sørger for mat og drikke til motorfolket. Grunnet smittevernhensyn vil det bli noen endringer i serveringstilbudet

Alle besøkende oppfordres til å holde avstand og følge gjeldene smittevernregler.

Tyrigrava gjenoppstår i nygammel fargedrakt

Tyrigrava har gjennoppstått i nygammel fargedrakt. Nå gjenstår bare detaljene før man er i mål med den utvendige oppussingen.

For kort tid siden kunne forbipasserende endelig få se resultatet av arbeidet som har foregått bak de hvite presenningene som i flere måneder har pakket inn Tyrigrava. Nå er nemlig fasaden tilbakeført til opprinnelig utseende og de skjemmende stålplatene borte. Bare mindre detaljer gjenstår før man etter sommeren setter punktum for det utvendige oppussingsarbeidet.

-Vi har registret mange positive reaksjoner på arbeidet som er gjort så langt, sier styreleder i Tyrigrava AS, Børre Skiaker. -Tyrigrava betyr mye for mange, og det er tydelig at den utvendige forvandlingen har satt følelser i sving.

Fargevalg ikke tilfeldig

Undersøkelser på fasaden utført av sivilarkitekt Ulf Teigen, som ble anbefalt som rådgiver av Akershus bygningsvernsenter, viser klare grønne og røde malingsfarger i de innerste sjiktene mot yttervegg i støpt overflate, og dette viser at dagens bygning, som sto ferdig i 1933, opprinnelig var malt i sterke farger.

– Etter fjerning av stålplatekledningen viste det seg at den pussede overflaten hadde en lys oker/lett sandfarge, og fotografier viser at bygningen, i hvert fall tilbake til 50-årene, har hatt en lys farge både på slette flater og på trekninger og vindusbånd, sier Skiaker.

Skrapeprøver på plassen viser at fasader senere har hatt lyse farger både med lett rødt og også lett grønt tilslag. Sort-hvitt fotografier fra 1950 – 60 viser at pussede flater da hadde en litt mørkere farge enn den hvite fargen på trekninger, vinduskarmer og sprosser.

– I lys av dette ønsker KNA en bygning med lyse farger slik nålevende generasjoner minnes Tyrigrava, forteller Skiaker.

Tilbake til fortiden: Nye vinduer og nypusset fasade omkranser hovedinngangen. Her gjenstår kun ny inngangsdør før man kan si seg ferdig.

Plassmalt Tyrigrava-skilt gjenskapes

Ved fjerning av stålplatekledningen fant man også rester av det store plassmalte Tyrigrava-skiltet som trolig ble malt på fasaden en gang på 50- eller 60- tallet.

En nøyaktig kopi av dette skal etter planen males på den nypussede fasaden, slik at bygget i enda større grad fremstår slik det gjorde da stedet mot slutten av 50-tallet ble et viktig samlingspunkt for bil- og motorsykkelmiljøet.  

Her vil det igjen bli uteservering nå prosjektet står ferdig. I mellomtiden jobber KNA for å få på plass et midlertidig serveringstilbud for det som gjenstår av årets bil- og motorsykkelsesong.

Ser frem til ny storhetstid

–KNA og NVK skal fortsette å drive Tyrigrava i god tradisjon, og det skal fortsatt være «et treffsted for motorfolket». Det var et sentralt punkt i det mandatet vi ga til arkitektkontoret når vi ba om hjelp for å skape «nye» Tyrigrava, sier Skiaker.

–Vi har hatt mange gode møter og idérunder, og er glad over at første fase av oppussingen nå er ferdig. Vi ser virkelig frem til å komme i gang med å pusse opp de innvendige delene av eiendommen til våren neste år, fortsetter Skiaker.

Inntil da er lokalene utleid til lokale kunstnere som bruker lokalene frem til deres leiekontrakt går ut våren 2021.