Store planer for Tyrigrava – KNA gjør Tyrigrava til en perle for bil- og MC-interesserte

Tyrigrava ved Gjersjøen i Oppegård kommune, som i dag er det mest sentrale treffstedet for MC-interesserte på Østlandet gjennom sine onsdagstreff, og biltreff på tirsdager, står klar for tidenes ansiktsløftning.

Av: Bjørn Richard Johansen 
FOTO: Ola Kleiven


KNA og NVK kjøpte Tyrigrava våren 2017 fra Oppegård kommune. Siden har det blitt jobbet med planene for å finne ut en god måte å utvikle eiendommen på. KNA, som i dag har 31.000 medlemmer og NVK med 1.300 medlemmer, engasjerte Metropolis arkitektur & design AS i Oslo for å hjelpe til med å tenke kreativt om hvordan de burde oppgradere eiendommen.

Flere av tegningene kan du se nederst i denne artikkelen!

Store planer for Tyrigrava:
Lørdag 12. oktober ble det avduket et skilt som beskriver historien til Gamle Mossevei forbi Tyrigrava. Til stede på den høytidelige markeringen var Jan-Odd Jakobsen som er initiativtakeren til skiltprosjektet, fra arrangementskomiteen, Egil Wenger fra Oppegård Historielag, Thomas Sjøvold (Høyre) som er ordfører i Oppegård kommune, styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA Børre Skiaker og Christian Hintze Holm Fylkesdirektør for kultur og kulturminnevern i Akershus Fylkeskommune (se bilde over FOTO: KNA).

– Dagen i dag markerer den nye storhetstiden for Tyrigrava, sa Børre Skiaker i forbindelse med avdukingen og markeringen på Tyrigrava.

Kortesje med veteranbiler i forbindelse med avdukingen av skiltet. FOTO: KNA

FOTO: KNA

FOTO: KNA

Solide eiere med kjærlighet for motor og kjøreglede:
– KNA har siden opprettelsen i 1907 kjempet uavbrutt for bilens plass i samfunnet. I dag tilbyr KNA medlemsfordeler, organiserer bilsport, snakker bilistenes sak og jobber for bedre rammebetingelser for bilister, men bygger også attraktivt klubbliv lokalt, forteller Børre Skiaker som er styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA.

Norsk Veteranvogn Klubb ble startet på en «ekspedisjon» til Gjøvik i 1952, da en Rover 1907 ble reddet fra en ellers uviss skjebne. Bilen er heldigvis fortsatt i klubbens eie, og deltar på de viktigste løpene som arrangeres. Siden den gang har klubben fått ca. 1.300 medlemmer og er landets ledende klubb for kjøretøyer av motorhistorisk interesse. Klubbens formål er å oppspore, restaurere og ta vare på slike kjøretøyer. Bevaring er like aktuelt om bilen er fra 1905 eller fra 1960 – om det er en Ford eller en Cord. Tirsdagene er viet fokus på veteranbiler på Tyrigrava.

FOTO: KNA

Unik beliggenhet og historie:
Tyrigrava Pub og Kro, Kafe og Restaurant er et serveringssted ved Gjersjøen som også er kjent for sine israce arrangert av KNA. Stedet ligger ca. 16 km sør for Oslo ved Gamle Mossevei. Tyrigrava har navnet etter tjærebrenning, noe stedet var kjent for på 1700-tallet. Stedet slik vi kjenner det i dag ble først etablert i 1860-årene som herberge og hvilestue for varetransport til og fra Oslo. Bygningene brant ned i 1932, men ble raskt bygget opp igjen og ble gjenåpnet året etter, da i tre etasjer med takrestaurant på toppen. Tyrigrava var i sin storhetstid Norges første døgnåpne kafé.

Etter andre verdenskrig ble stedet et populært sted for syklende og bilende gjester fra Oslo. Om sommeren var det bading i Gjersjøen, om vinteren skirenn, travløp, skytterstevner, men også israce Etter hvert fikk stedet en Esso-bensinstasjon. Tyrigrava har siden 1950-tallet vært et samlingspunkt for bil- og MC-miljøer.

FOTO: Anita Gjøs

Ny storhetstid, flott bar og restaurant:
– KNA og NVK, som eier henholdsvis 66% og 34% i eiendommen, skal fortsette å drive Tyrigrava i god tradisjon, og det skal fortsatt være «et treffsted for motorfolket». Det var et sentralt punkt i det mandatet vi ga til arkitektkontoret når vi ba om hjelp for å skape «nye» Tyrigrava. Vi har hatt mange gode møter og ide-runder og er nå stolt over å kunne presentere planene. Vi ser virkelig frem til å komme i gang med å pusse opp eiendommen til våren, sier Børre Skiaker.

– Tyrigrava var den første bensinpumpen du møtte langs riksvei 1 når du kjørte ut fra Oslo i gamle dager. Nå er bensinpumpen borte, men i nye Tyrigrava skal vi bringe tilbake historien gjennom design, «look and feel» følelsen vi skaper, sier den engasjerte generalsekretæren i KNA.

– Plassen utenfor hovedbygget kommer også til å bli modernisert. Vi planlegger gode serveringsmuligheter utendørs der vi også ønsker å bygge en utendørsscene. Hovedhuset skal bli et trivelig samlingslokale med peisestue i første etasje. I andre etasje planlegger KNA å ha tilhold for sin administrasjon. I tredje etasje har vi tenkt å ha store og små møterom hvor alle aktører med interesse for motor, bil, motorsykkel med mer kan få dyrket sin interesse i moderne møteromslokaler, forteller en engasjert Skiaker. På taket blir det videre uteservering, bar og restaurant.

– Bygget vil bli tilbakeført til sin opprinnelige funkisstil, på samme måte som Ingierstrand Bad og Ekebergrestauranten ble restaurert med stor suksess. Det handler om å ivareta kulturhistorie, samtidig som stedet skal fylles med liv og aktivitet, sier Børre Skiaker.

Bildetekst: Børre Skiaker med sin 1992-modell Mercedes SL 500. (Foto: Bjørn Richard Johansen)

Gradvis overgang og treffsted som i dag:
KNA og NVK overtok eiendommen Tyrigrava i Oppegård kommune 2. mai 2017. I dag holder et kunstnerfellesskap til på Tyrigrava, som frem til 2017 var eid av Oppegård kommune. Til våren starter den utvendige oppussing av byggene på eiendommen. Deretter vil det innvendige arbeidet starte. I 2021 flytter KNA og NVK inn med henholdsvis hovedkontor og klubblokale. Et ønske er å gjøre det lettere for motorklubber å leie eiendommen.

– Men hele tiden mens vi pusser opp vil det være mulig og ønskelig fra vår side at eiendommen benyttes som i dag til MC- og veteranbiltreff, forteller Skiaker. Han har selv en vinrød og flott Mercedes SL 500, 1992-modell som bare er kjørt 203.000 km, som han kjører når han får mulighet.

–  KNA og NVK har åpnet opp for muligheten til å leie Tyrigrava til ulike arrangement, men dette vil bli profesjonalisert ytterligere etter innflytting. Vi ønsker å tilrettelegge for bedrifter som ønsker en møteplass med en særegen atmosfære. Det kan være et bra sted for bil- og motorsykkelimportører å ha produktlanseringer eller for bedrifter å ha seminarer fremover, mener KNA-sjefen.


– I hele sin historie har KNA arbeidet for best mulig vilkår for bilistene – og ekte bilglede har vært blant KNAs fremste mål. At vi nå også er med å skape liv og aktivitet i en eiendom som for det meste har vært kjent for å være treffsted for motorsyklister og bil-miljøet i de senere år er derfor vårt hjerte nær. Samtidig skal vi også gjøre stedet til et populært sted for bilister og bilinteresserte, forteller Skiaker. – Blant annet ser vi store muligheter for å gjøre dette til et treffsted for entusiast- og veteranbilklubber som er viktige klubbmedlemmer for KNA.

Ta kontakt for leie:
– Både MC-klubber og bil-klubber, samt andre med MC og bilinteresse med behov for møteplasser bør ta kontakt med oss om de har ideer eller tanker for god utnyttelse av eiendommen fremover. Så tipper jeg Tyrigrava også vil bli et populært fest- og samlingslokale for bryllup og andre arrangementer om du har stor kjærlighet til alt som har med motor, også, avslutter Skiaker og smiler.

Ta kontakt med oss via www.tyrigrava.no

Se tegningene av nye Tyrigrava:
(Tegninger: Metropolis arkitektur & design AS.)

Fasade.

Fasade. Legg merke til uteservering i andre og tredje etasje.

Bygget og parkeringsplassen sett fra oven.

Inspirasjon til takterrassen.

Første etasje.

Andre etasje.
Tredje etasje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *