Tyrigrava tildelt høythengende nasjonal pris fra Kulturminnefondet

En minneverdig ettermiddag langs Gamle Mossevei. Fra venstre: Kjetil Reinskou (styremedlem Kulturminnefondet), Thomas Falkenberg (styremedlem Tyrigrava AS, leder NVK) og Børre Skiaker (styreleder Tyrigrava AS, generalsekretær KNA).

Onsdag 15. september ble Tyrigrava tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid. Utmerkelsen tildeles kun utvalgte prosjekter som utmerker seg med god gjennomføring og hvor eieren tidligere har fått støtte fra Kulturminnefondet.  Så langt i år er det kun ett annet prosjekt som er blitt hedret på samme måte.

-Denne plaketten henger høyt. Slik åpnet Kjetil Reinskou, styremedlem i Kulturminnefondet, sin tale.

I sin sin vurdering har Kulturminnefondet lagt vekt på at veikroen Tyrigrava er et karakteristisk landemerke langs Gamle Mossevei, og et viktig kulturminne som forteller om bilismens tid da personbilen for alvor inntok norske veier.

-Det at Tyrigrava et er samlingspunkt for både MC- og bilinteresserte gjør Tyrigrava til et ekstra verdifullt kulturminne, la Reinskou til. -Det er et imponerende stykke arbeid som er satt i gang, og vi gleder oss til å komme tilbake når prosjektet har fått ytterligere fart.

Skal få hedersplass på Tyrigrava: Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid.

I oktober 2019 fikk Tyrigrava AS tildelt hele én million kroner fra Kulturminnefondet. Tilskuddet var øremerket tilbakeføring av fasaden til det opprinnelige uttrykket.

Stolt på Tyrigravas vegne: Bjørn Fossen – motorsyklist og regelmessig besøkende på sommersesongens treffdager.

Da som nå var styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, Børre Skiaker, svært takknemlig for oppmerksomheten fra Kulturminnefondet:

-Tusen takk. Det er rørende at en statlig institusjon som Kulturminnefondet har valgt nettopp motorfolkets møtested og ønsker å bidra på denne måten. Vi er alle veldig stolte. Dette er en ære og en honnør.

Det sa Skiaker i sin takketale hvor han også takket på vegne av de mange tusen menneskene som hver sommer besøker Tyrigrava på de faste ukentlige treffdagene.

– Som eiere vil vi gjøre alt vi kan for å holde stedet i hevd for motorfolket, og legge til enda mer aktivitet i fremtiden, la han til.

Etter planen vil både NVK og KNA flytte inn i Tyrigrava denne høsten. Dermed er det duket for enda mer aktivitet på «Grava» i 2022.

Kulturminnefondet tildeler Tyrigrava for «Den store innsatsen som er lagt ned for å tilbakeføre fasaden til sin opprinnelige funkisstil». Videre heter det at: «Arbeidet er utført på en prisverdig måte. At Tyrigrava bevare og holdes åpen for allmenheten gjennom sosiale sammenkomster, skaper verdi i fremtiden. Tyrigrava er et godt eksempel på vern gjennom bruk.»

Topp stemning på verandaen etter plakettutdelingen. Fra venstre: Simen Bjørge (direktør Kulturminnefondet), Caroline Lund (Metropolis), Thilde Rosén-Lystrup (Metropolis), Jan Levorsen (LOF arkitekter), Kjetil Reinskou (styremedlem Kulturminnefondet). Foran: Børre Skiaker (styreleder Tyrigrava AS, generalsekretær KNA) og Thomas Falkenberg (styremedlem Tyrigrava AS, leder NVK)

Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid tildeles kun et fåtall prosjekter per år. Kulturminnefondets styre avgjør hvilke prosjekter som skal motta plaketten ut fra følgende kriterier:   

 • Tiltaket på kulturminnet er gjennomført i overenstemmelse med Kulturminnefondets vilkår gitt ved tildeling av midler.   

 • Prosjektet har et formidlingspotensiale med overføringsverdi for andre   

 • Kulturminnet er allment tilgjengelig og har samfunnsmessig verdi   

 • Prosjektet bidrar til bærekraftig bevaring gjennom aktiv bruk, gjenbruk eller er et eksempel på sirkulær-økonomi  

Kulturminnefondet er en statlig tilskuddsordning for private eiere og frivillige organisasjoner, direkte underlagt Klima- og miljødepartementet. Kulturminnefondet er et lavterskeltilbud til eiere som vil sette sine kulturmiljøer i stand.

Lønn for strevet: Tyrigravas styreleder viser stolt frem begrunnelsen for tildelingen av Kulturminnefondets plakett.

Parkering langs veien

I går var det veldig fullt på Tyrigrava, og som vanlig mange fine biler.

Ikke alle fikk plass på parkeringen. Mange måtte parkere langs veien og biler måtte flyttes.

Selv om ting løste seg etter hvert så håper vi at dere i første omgang forsøker å plassere bilene slik at flest mulig får plass på parkeringen. Da er vi ett steg videre, men hvordan vi skal løse dette når det er fullt på parkeringen er ikke enkelt.

Politiet har opplyst om at det er ulovlig å parkere langs veien utenfor Tyrigrava, og verre blir det når annen trafikk blir forstyrret eller hindret av parkeringen langs veien.

Vi ber om litt hjelp og forståelse for at vi i fellesskap må løse dette.

En bønn til motorfolket

Det rapporteres av og til om uønsket adferd som «burning», «wheelie» og annen hensynsløs kjøring utenfor Tyrigrava og langs Gamle Mossevei.

Som nye eiere vet vi godt at «Grava» er tuftet på entusiasmen rundt kjøretøy på fire og to hjul, og vi forstår bedre enn de fleste at det er både spennende og gøy med show, fart, motordur og hjulspinn.

Samtidig vet vi at motorfolkets møtested, Tyrigrava, kan bli pålagt uønskede begrensninger om det ikke tas hensyn til de som bor og ferdes i nærområdet. Det vil verken vi som eiere eller dere som brukere.  

Vi må derfor gjøre alt vi kan for å unngå begrensninger i bruken av stedet og vi ber alle om å hjelpe til for å unngå uønsket atferd slik at vi kan opprettholde møteplassen.

Derfor ber vi innstendig om at alle forsøker å ta hensyn til omgivelsen slik at det blir mindre støy, lavere fart og færre sorte asfaltstriper.

Så kan vi heller glede oss over treffsesongen, bilene, motorsyklene og vennene på Tyrigrava.  

God sommer ønskes fra Børre Skiaker (Styreleder, Tyrigrava AS)

Første treffdag for NVK på Tyrigrava

Til tross for svært skiftende vær møtte elleve NVK-biler til treff mandag denne uken. Neste gang satser man på flere.

Det er liten tvil om at de faste kveldstreffene på Tyrigrava i løpet av sommerhalvåret er godt innarbeidet med Amcar-tirsdag og MC-onsdag. I 2020 kom det til en tredje treffdag på torsdager med europeiske og asiatiske biler. Nytt i 2021 er egen veterandag på mandager.

Den første av disse ble avviklet mandag denne uken i regi av NVK – Norsk Veteranvogn Klubb, som også skal ha tilholdssted i Tyrigravas underetasje så snart den innvendige oppussingen er ferdig.

-Jeg kjenner en enorm glede ved å endelig komme på plass utenfor Tyrigrava. -Dette er et stort skritt, sier NVK-leder Thomas Falkenberg mens flere av klubbens medlemmer vandrer mellom de oppmøtte bilene og rundt i de nye NVK-lokalene hvor rivningsarbeidet nå er godt i gang.

Slik ser man for seg Tyrigravas underetasje – det fremtidige tilholdsstedet for Norsk Veteranvogn Klubb.

Planen er man hver mandag ettermiddag skal kunne se et knippe av de aller eldste bilene parkert utenfor Tyrigrava. -Og om det kommer nok folk skal det med også bli servering, kommer det fra Falkenberg. -Det er klart man skal kunne få seg en vaffel, kaffe eller Cola.

Også NVK-styremedlem og veteranvognnestor Trygve Krogsæter synes det er strålende å være på det første av mange mandagstreff: – Dette har vært en bra start, og vi har tro på at dette er et konsept som funker!

KNAs tradisjonstunge vognmerke gjør seg godt på et fint, gammelt NVK-kjøretøy.

De rutinerte veteranvognførerne Trond Thorbjørnsen og Tore Ritter Westen, som begge bor på Nordstrand, kunne ikke si seg mer enig: -Vi har sett frem til dette. Så lenge været er på vår side og bilen går kommer vi.

1930-modell Nash Touring lyser opp foran motorfolkets møtested langs Gamle Mossevei.

Det gjør også Geir Aarflot som er fast inventar utenfor Tyrigrava med sin Jaguar XK150, en doning han kjøpte usett på nett fra en eldre dame i Canada, og som gjør seg godt ved siden av en 1923 Fiat som straks fyller hundre år.

NVK-medlemmene Trond Thorbjørnsen og Tore Ritter Westen gleder seg stort til NVK får fast tilholdssted på Tyrigrava.

Men det er ikke slik at må man ha en ordentlig gammel bil for å møte opp på den nye treffdagen:

-Alle er velkomne uansett, lover Falkenberg.

Det kan undertegnede, som stilte uten NVK-medlemskap og med eget kjøretøy på kun 67 år, skrive under på.

NVK-styremedlem Trygve Krogsæter og leder Thomas Falkenberg er synlig fornøyd med at de eldste bilene har fått sin egen treffdag på Tyrigrava.

TV2 God Morgen Norge besøker Tyrigrava

KNAs generalsekretær Børre Skiaker er selv motorsykkellist. Her forteller han ivrig TV2-seerne om Tyrigrava.

I dag tidlig var TV2 på plass utenfor Tyrigrava for å lage et innslag om trafikksikkerhet i forbindelse med MC-sesongen som straks er i gang.

Sammen med flere andre representanter for MC-miljøet snakket Børre Skiaker, som er styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, om hva som er viktig å tenke på nå som sykkelsesongen endelig er i gang.

Også kameramannen lot seg sjarmere av den karakteristisk gode stemningen blant de oppmøtte motorsyklistene.

I tillegg fikk TV2-seerne en rask innføring i Tyrigava historie samt oppussingen som er godt i gang og etter planen fullføres i løpet av 2021.

Hunden Alvin var også blant de oppmøtte denne morgenen. Han tilbringer mange timer i motorsykkelveske hver sommer, og har derfor fått egne kjørebriller.

For å bivåne det hele hadde en håndfull motorsyklister hadde tatt turen til Tyrigrava i de kalde morgentimene. Selv om gradestokken var nær null stilte motorfolket opp for å skape god stemning og nyte synet av årets sikreste vårtegn – motorsykler på rekke og rad utenfor motorfolkets møtested langs Gamle Mossevei.

TV2 på plass utenfor Tyrigrava – motorfolkets møtested.

Kunstnerfellesskapet tar farvel med Tyrigrava

Tekstilkunstner Anne Knutsen overrekker Tyrigrava-nøklene til styreleder Børre Skiaker. Med dette avsluttes et åtte år langt leieforhold.

Mandag 1. mars var en vemodig dag for tekstilkunstner Anne Knutsen og de andre kunstnere som i en årrekke har hatt Tyrigrava som arbeidsplass og tilholdssted. Tiden var nemlig kommet for å overlevere nøklene og ta farvel med Tyrigrava.

Da KNA sammen med NVK – Norsk Veteranvogn Klubb – kjøpte Tyrigrava av Oppegård kommune tilbake i 2017, fikk de med en utleieavtale til kunsterfellesskapet på kjøpet. Opprinnelig løp kontrakten frem til 31. mai i år, men da kunstnerne hadde lykkes med å finne nye lokaler og allerede hadde flyttet, ble overtakelsen fremskyndet til 1. mars.

-Vi har trivdes godt på Tyrigrava med flott natur rett utenfor døren, så det er litt vemodig å flytte, konstaterte Knutsen da hun ga slipp på det formidable Tyrigrava-nøkkelknippet og etterlot det til styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

-Vi er glade for at det var KNA som kjøpte Tyrigrava. Eiendommen blir nå tatt godt vare på og kommer til nytte for motorfolket, avsluttet Knutsen, mens Skiaker lovet kunstnerne invitasjon til innflytningsfesten. -Det har vært et godt og hyggelig samarbeid, avsluttet Skiaker.

I tillegg til å få full råderett over Tyrigrava overtar Skiaker og KNA også ansvaret for fire strategisk plasserte fuglekasser. Disse har KNA lovet å passe godt på.

-Vi har hatt et svært godt samarbeid med kunstnerfelleskapet i løpet av de fire årene som har gått, og vi er takknemlige for jobben de har gjort med å passe på bygget for oss, sa Skiaker i det han mottok nøklene til «Grava».

I løpet av de neste månedene er det duket for en fullstendig innvendig oppussing av den gamle veikroen. Først ut er toalettene slik at alt er klart til å ønske matserveringen og de tusentalls bil- og motorsykkelentusiastene velkommen til våren.

-Vi gleder oss veldig til fortsettelsen, kommer det fra en opprømt Skiaker. -Dette er startskuddet for en ny epoke i historien til både Tyrigrava, KNA og NVK.

Når 2021 er slutt har det blitt investert et tosifret millionbeløp i det karakteriske landemerket langs Gamle Mossevei. Funkisperlen vil skinne og kombinasjonen bevaring og bruk gjør det mulig å forsvare investeringen. Nå blir Tyrigrava motorfolkets tilholdssted.

NVK-formann Thomas Falkenberg og KNAs generalsekretær Børre Skiaker går fremtiden lyst i møte med Tyrigrava som tilholdssted.

KNA deltar i trafikksikkerhetsinitiativ for Gamle Mossevei

Felles mobilisering for trafikksikkerhet på Gamle Mossevei samlet utenfor Tyrigrava: Styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, Børre Skiaker (t.v.), Ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan og seksjonsleder nærpoliti Follo, Marius Gunnerud.

Onsdag kveld samlet representanter for KNA, Follo Kommune, Politiet og det lokale tråsykkelmiljøet seg utenfor Tyrigrava i anledning den Europeiske Trafikksikkerhetsuken. Formålet var å sette fokus på trafikksikkerhet langs Gamle Mossevei.

Den vernede og ærverdige veien langs Gjersjøen er yndet av både av både syklister, bilister og MC-førere. Ikke minst på grunn av Tyrigrava, bil- og motorfolkets tilholdssted, som ligger langs veien og som er en samlingsplass for et stort antall biler og motorsykler hver uke.

I tillegg er veien fremdeles en pendlervei for ordinære bilister, en tilførselsvei for bolig og næring og en omkjørings og avlastingsvei for dagens hovedveier.

Uønskede hendelser

Ifølge Politiet og Follo kommune oppleves det nå å være utfordringer knyttet til trafikksikkerheten på Gamle Mossevei, i hovedsak fordi veien brukes flittig av ulike trafikantgrupper som ikke alltid samhandler like godt. Dette har tidvis ført til uønskede hendelser.

-Selv om det er en kort veistubb, påfører den oss stor arbeidsmengde, sa Marius Gunnerud, Follopolitiets utsendte.

Møtet denne uken hadde som formål å skape dialog mellom gruppene og diskutere noen mulige tiltak som kan gjøre sitt til at veien oppleves som tryggere for alle som bruker den, enten til å komme seg frem, trene, koble av eller hygge seg.

-Vi har ingen løsninger nå, fremholdt Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo. Likevel manglet det ikke på forslag fra verken syklistene, Politiet eller kommunens øvrige representanter. Stikkord var lavere fart og sykkelfelt.

Positiv til initiativet

-Som hovedeier av Tyrigrava er KNA svært opptatt av at Gamle Mossevei skal gi alle trafikantgrupper en god og trygg opplevelse.  Derfor er vi takknemlig for å bli invitert med på møtet. Det sa styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

Styrelederen håper imidlertid at et videre arbeid med trafikksikkerhet på Gamle Mossevei gjøres i tett samarbeid med fagfolk slik at de tiltakene som eventuelt iverksettes får tilsiktet effekt uten å være til unødig hinder for de som ferdes langs veien.

-Det er liten tvil om at det kreves en faglig tilnærming, poengterer Skiaker. -Utfordringer knyttet til trafikksikkerhet, trafikal samhandling og fremkommelighet, er ulike fenomener som krever ulike tiltak.

Derfor mener han det er viktig at det gjøres et grundig faglig forarbeid slik at man avdekker hva som faktisk skjer, finner årsaken til uønskede hendelser, og at det skilles mellom dårlig samhandling og ulykker. Før man så vurderer tiltak.

Enn så lenge ber KNA-sjefen alle som ferdes på Gamle Mossevei om å ta hensyn til hverandre og dele veien så godt det lar seg gjøre.

Torsdagtreff med servering fra 3. september

Fra og med første torsdag i september blir det ukentlige torsdagstreff utenfor Tyrigava. Dette i tillegg til de vante tirsdags- og onsdagssamligene. Målet er å skape et treffpunkt for eiere av europeiske og japanske biler.

Det hele startet med en rask melding på Facebook i begynnelsen av august for å lodde stemningen for en tredje ukentlig treffdag. Torsdagen etter hadde det samlet seg mer enn tretti biler utenfor Tyrigrava. Og uken etter hadde antallet biler steget til over hundre.

Bak initiativet står blant annet bilentusiastene Jan Arvid Wisløff og Aleksander Stark. De så nemlig for seg å bruke torsdagen til å gi de europeiske, japanske og øst-europeiske bilene en sjanse til å vise seg frem og bli en enda større del av motormiljøet på Tyrigrava.

Med bakgrunn i suksessen blir det nå lagt til rette for utendørsservering tre dager i uken.

Mer enn hundre biler samlet seg utenfor Tyrigrava siste torsdag i august – nå blir dette et fast skue hver torsdag denne høsten. Foto: Aleksander Stark

Serveringstilbud på plass fra 4. august

Fra og med tirsdag 4. august vil det igjen bli serving utenfor Tyrigrava på tirsdager og onsdager.

Som tidligere er det Stunt Squad som sørger for mat og drikke til motorfolket. Grunnet smittevernhensyn vil det bli noen endringer i serveringstilbudet

Alle besøkende oppfordres til å holde avstand og følge gjeldene smittevernregler.

Tyrigrava gjenoppstår i nygammel fargedrakt

Tyrigrava har gjennoppstått i nygammel fargedrakt. Nå gjenstår bare detaljene før man er i mål med den utvendige oppussingen.

For kort tid siden kunne forbipasserende endelig få se resultatet av arbeidet som har foregått bak de hvite presenningene som i flere måneder har pakket inn Tyrigrava. Nå er nemlig fasaden tilbakeført til opprinnelig utseende og de skjemmende stålplatene borte. Bare mindre detaljer gjenstår før man etter sommeren setter punktum for det utvendige oppussingsarbeidet.

-Vi har registret mange positive reaksjoner på arbeidet som er gjort så langt, sier styreleder i Tyrigrava AS, Børre Skiaker. -Tyrigrava betyr mye for mange, og det er tydelig at den utvendige forvandlingen har satt følelser i sving.

Fargevalg ikke tilfeldig

Undersøkelser på fasaden utført av sivilarkitekt Ulf Teigen, som ble anbefalt som rådgiver av Akershus bygningsvernsenter, viser klare grønne og røde malingsfarger i de innerste sjiktene mot yttervegg i støpt overflate, og dette viser at dagens bygning, som sto ferdig i 1933, opprinnelig var malt i sterke farger.

– Etter fjerning av stålplatekledningen viste det seg at den pussede overflaten hadde en lys oker/lett sandfarge, og fotografier viser at bygningen, i hvert fall tilbake til 50-årene, har hatt en lys farge både på slette flater og på trekninger og vindusbånd, sier Skiaker.

Skrapeprøver på plassen viser at fasader senere har hatt lyse farger både med lett rødt og også lett grønt tilslag. Sort-hvitt fotografier fra 1950 – 60 viser at pussede flater da hadde en litt mørkere farge enn den hvite fargen på trekninger, vinduskarmer og sprosser.

– I lys av dette ønsker KNA en bygning med lyse farger slik nålevende generasjoner minnes Tyrigrava, forteller Skiaker.

Tilbake til fortiden: Nye vinduer og nypusset fasade omkranser hovedinngangen. Her gjenstår kun ny inngangsdør før man kan si seg ferdig.

Plassmalt Tyrigrava-skilt gjenskapes

Ved fjerning av stålplatekledningen fant man også rester av det store plassmalte Tyrigrava-skiltet som trolig ble malt på fasaden en gang på 50- eller 60- tallet.

En nøyaktig kopi av dette skal etter planen males på den nypussede fasaden, slik at bygget i enda større grad fremstår slik det gjorde da stedet mot slutten av 50-tallet ble et viktig samlingspunkt for bil- og motorsykkelmiljøet.  

Her vil det igjen bli uteservering nå prosjektet står ferdig. I mellomtiden jobber KNA for å få på plass et midlertidig serveringstilbud for det som gjenstår av årets bil- og motorsykkelsesong.

Ser frem til ny storhetstid

–KNA og NVK skal fortsette å drive Tyrigrava i god tradisjon, og det skal fortsatt være «et treffsted for motorfolket». Det var et sentralt punkt i det mandatet vi ga til arkitektkontoret når vi ba om hjelp for å skape «nye» Tyrigrava, sier Skiaker.

–Vi har hatt mange gode møter og idérunder, og er glad over at første fase av oppussingen nå er ferdig. Vi ser virkelig frem til å komme i gang med å pusse opp de innvendige delene av eiendommen til våren neste år, fortsetter Skiaker.

Inntil da er lokalene utleid til lokale kunstnere som bruker lokalene frem til deres leiekontrakt går ut våren 2021.